Open brief Brandwonden Stichting aan Facebook

Schermafbeelding 2021-10-28 om 17.01.20

Landelijke PR met open brief aan Mark Zuckerberg

Opdrachtomschrijving: in 2016 ging mijn open brief aan Mark Zuckerberg viral in Nederland en werd Kim landelijk nieuws. Facebook bood excuses aan. Het AD vroeg aan Kim wat zij daarvan vond, klik hier

Wiskundig model Facebook discrimineert brandwondenpatiënten

Beste Mark Zuckerberg,

Waarom negeer je me? Ik heb vorige week een belangrijke vraag gesteld, maar ik krijg geen respons. Wat jullie vorige week hebben gedaan, iemand met brandwonden benadelen op uiterlijk, kan echt niet door de beugel.

Om iedereen te laten weten dat deze week de collectant van de Brandwonden Stichting aan de deur komt, had ik advertenties ingepland om de collecte te promoten. De vooruitgang van de Brandwondenzorg in Nederland is afhankelijk van die collecte. Onze oprichter, dokter Hermans, kon het in 1971 niet aanzien dat mensen dood gingen aan brandwonden en vloog naar jouw land om te leren hoe je brandwonden moest behandelen. Terug in Nederland richtte hij de Brandwonden Stichting en de collecte op. Zo werd de Brandwondenzorg in Nederland opgezet. Onze overheid biedt alleen basiszorg en dat is veel te weinig voor brandwondenslachtoffers. Die collecte is vandaag de dag nog steeds ontzettend belangrijk voor het opleiden van brandwondenverpleegkundigen tot nazorg, preventie en wetenschappelijk onderzoek.

Tot mijn schrik kreeg ik vorige week de melding dat de advertentie niet was goedgekeurd. De reden: de advertentie bevat afbeeldingen die een lichaamstype als perfect of ongewenst weergeven. Ja echt, dat stond er echt. Kijk even naar de bijgevoegde afbeelding. Het gaat hier om Kim. Ik heb jullie direct een bericht gestuurd met de vraag of jullie werkelijk bedoelen dat Kim een ongewenst lichaamstype heeft. 0 respons.

Is jullie algoritme in de war of zijn we in een tijdperk beland waarin mensen met brandwonden worden gediscrimineerd door een wiskundig model? Kim was 8 jaar toen een fles brandgel ontplofte. Haar lichaam verbrandde voor 47%. Maanden lag ze in het brandwondencentrum. Ze heeft zo lang in bed gelegen dat ze opnieuw moest leren lopen. Opnieuw leren schrijven met links omdat haar rechterhand ernstig verbrand was. Een meisje van 8 die al tientallen hersteloperaties heeft gehad. Een meisje van 8 die nu 21 jaar is en een lange weg heeft afgelegd om op de foto te gaan voor het grote publiek. Kijk eens in haar ogen, haar lieve lach. Hoe kunnen jullie dit als ‘ongewenst lichaamstype’ bestempelen?

Kim en ik zijn erg benieuwd naar jullie uitleg!

Groetjes, Marieke van de Brandwonden Stichting

© Schrijver met een missie